8 Ekim 2018 Pazartesi

Tıbbi Sekreterlik




Sağlıkla ilgili hizmet veren kuruluşlarda; devlete bağlı hastanelerde, özel hastanelerde, özel kliniklerde veya muayenehanelerde ve tıbbi laboratuvarlarda sekreterlik işlerini yapan kişilere tıbbi sekreter denir. Hastane ortamında sekreterlik yapan kişiler, gelen hasta ve hasta yakınlarını karşılamak, telefonla hastalara randevu vermek ve bu randevuları bilgisayar sistemine ya da ilgili dosyalara işleyerek takibini yapmak, hasta verilerini gerekli dosyalara işlemek, tıbbi raporları hazırlamak ve kaydetmek, hasta ve hasta yakınları ile doktor arasında köprü görevi görmek gibi işlerden sorumlu olurlar.
Tıbbi sekreter iş ilanları konusundaki diploma talebi kurumdan kuruma değişiklik gösterse de, üniversitelerin tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon bölümlerinden mezun olanlar, sektörde iş bulma konusunda daha avantajlıdırlar. Bazı tıbbi sekreter ilanları ise lise mezunu, ya da ön lisans mezunu koşulunu içermektedir.
Eğer, eğitim kriterine uyuyorsanız, tıbbi terminolojiye yabancı değilseniz ya da kısa sürede adapte olacağınızı düşünüyorsanız, temel Microsoft Office programlarını kullanabiliyorsanız; sorumluluk sahibi, dikkatli, güler yüzlü, sabırlı ve insan ilişkilerinde başarılı iseniz, problem çözme yetenekleriniz gelişmişse ve gerektiğinde stres altında çalışabileceğinize inanıyorsanız, tıbbi sekreter iş ilanı veren kurumlara başvurabilirsiniz.
Tıbbi sekreterler istihdam edildikleri sağlık kuruluşlarını, özelliklerini ve amaçlarını yakından bilmek durumundadırlar. Sağlık hizmeti sunan bu kurumlar içerisinde tıbbi dokümantasyon süreçleri söz konusudur. Tıbbi sekreterlerin; sağlık kurumlarında bu süreçleri iyi takip edebilmesi ve aynı zamanda tıbbi sekreterlik görevleri ve özelliklerine yönelik bilgi sahibi olması gerekir.
Tıbbi sekreterlerin tüm tıbbi dokümanların çeşitlerini, kullanım alanlarını ve dokümanlar hakkındaki yasal düzenlemeleri bilmeleri, hastane arşivinin oluşturulması ve düzenlenmesi için gerekli olan bilgi ve becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Sağlık kurumlarında çalışan veya çalışmak isteyen,
Hasta yönlendirme, danışma, kayıt, hekim asistanlığı gibi görevler yapan veya yapmak isteyen;
Tıbbi sekreter olarak çalışan ya da çalışmak isteyen,
Alan değiştirmek isteyen,

Yeteneklerini geliştirmek ve daha etkili çalışmak isteyen sekreterler ve sekreter adayları için tasarlanmış programlara katılınabilir.
Bununla beraber her bilimsel alanın kendine özgü terminolojisi vardır. Tıbbi sekreterin söz konusu terminolojiyi bilmesi gerekir. Bu programı tamamlayan katılımcılar sekreterlik becerilerinin yanı sıra tıp alanının kendine özgü ‘tıbbi terminoloji’ temel bilgilerine de sahip olacaklardır.

Hikayenizi Değiştirin

“Eğer insanlar gerçekten kim olduklarına bağlı olsalardı, o zaman hiçbir şeye ihtiyaçları olmazdı. Övünmeye ihtiyaçları olmazdı. Böyle bir...