31 Ağustos 2018 Cuma

'Yarının Türkçesi için çalışıyoruz'


Türk Dil Kurumu'nun resmi dergisi olan Türk Dili, 68. yılında... Yayın hayatına 1951 yılının Ekim ayında başlayan Türk Dili dergisi 800. sayısına ulaştı. Sanat, dil, edebiyat ve düşünce hayatının şekillenmesinde belirleyici bir rol üstlenmiş, dil ve edebiyat dergiciliği içerisinde etkili ve önemli bir yere sahip olmuş ve yayın dünyasında kalıcı izler bırakmış olan dergi Ağustos ayı itibariyle 800. sayısını okurla buluşturdu. Geçmişten bugüne Türk edebiyatının önemli kalemlerini ağırlayan dergi, yazar kadrosu, zengin içeriği ve özel sayılarıyla Türkçe'nin nabzını tutmaya devam ediyor.

DEĞERLERİ BULUŞTURUYORUZ

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Doç. Dr. Bilal Çakıcı, Türk Dili'nin Türkçe konuşan ve yazan herkesin dergisi olduğunu söyledi. Dergide yayımlanacak olan eserlerin edebi ve bilimsel değeri olduğuna dikkat çeken Çakıcı, "Amacımız yarınki Türkçemizi oluşturabilecek, yarınki Türkiye'de tartışılan fikirlere bugün kapısını ardına kadar açacak bir dergi çıkarmak. Türk Dili geçmişiyle bunu yapabilecek güçtedir. Dil ve edebiyatımızın en genç değerleriyle en usta değerlerini bir araya getiriyoruz. Bir de devlet dergisi deyip dil ve edebiyattaki basmakalıp fikir ve eserlerin sergileyicisi olmamalıyız. Sonuçta dergiyi bir dil ve edebiyat müzesine çevirmemek gerekiyor. Bir başka deyişle geleceğin Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp gibi sanat ve fikir adamlarını yetiştirmek" diye konuştu.

TARİHSEL TEMELE UYGUN OLMALI

Çakıcı şöyle devam etti: "Dilde, edebiyatta, fikirde ve sanatta nelerimiz var, nelerimiz yok, tek tek gözden geçirmeliyiz. Bunun adına da eleştiri diyoruz. Ama bu eleştiri geçmişiyle barışık, kendi tarihsel temelleri ve Türkçe dediğimiz kendi öz geçmişine uygun olmalı ve bu özgeçmişinin içinden ortaya çıkacak bir kavram birliğine dayanmalı. İşte bu yüzden son üç, dört sayıdır, kendi felsefe temellerini de sorgulayan eleştiri-inceleme yazılarının dergimizde öne geçtiği ve gelecek sayılarda da bunun dil bilimi, yöntem bilimi, karşılaştırmalı edebiyat ve kültür tarihi konularını işleyen yazılarla zenginleştirileceğini ve "metin sosyolojisi" gibi pek bilinmeyen alanlara da kendi sayfalarında yer verdiğini göreceksiniz.
Edebiyatın nabzını tutuyor
Derginin öyküden şiire uzanan 800.sayısı zengin içeriğiyle okuru selamladı. Yakup Kadri Karaosmanoğlu röportajı üzerine Ozan Sağdıç'ın kaleme aldığı yazıyla açılan dergide Ömer Ayhan "Oktay Akbal'ın Yarım Kalmış Modernizmi" Adem Ceyhan ise "Değerler Eğitimi Yönünden Ömer Seyfeddin'in Birkaç Hikayesi", Mustafa Atiker ise "Örneklerle Modern Türk Edebiyatının Felsefe Temelleri III" yazıları yer alıyor. Nail Tan ise "Yitirdiklerimiz" köşesinde Mustafa Ceylan ile İzzet Yaşar'ı anıyor.
Hatice Saka
Yeni Şafak

Hikayenizi Değiştirin

“Eğer insanlar gerçekten kim olduklarına bağlı olsalardı, o zaman hiçbir şeye ihtiyaçları olmazdı. Övünmeye ihtiyaçları olmazdı. Böyle bir...