18 Ekim 2018 Perşembe

Kişisel Gelişimin Hayatımızdaki Önemi

Kişisel gelişim nedir?

Kişisel gelişimin temel prensibi bilgi edinmek, becerilerini geliştirmek ve kişisel refah bölgesinden yani kişisel rahatlık alanından çıkmaktır. Unutulmamalı ki  ancak başarı; çalışan, emek sarf eden kişilerindir. “Parçayı, bütünle karıştırmayın. Hiç kimse bütünüyle iyi değildir. Kendinize dair güzel şeyleri yeniden tasdik edin ve kötü hissetmenize neden olan şeylerin üstünden geçin. Ve asla unutmayın; kötü şeyleri değiştirebilirsiniz.” Bernardo Stamateas
İlerleyebilmek için öncelikle kişi kendini bilmesi gereklidir. Kendini bilmek ne demektir? Sorusunu duyar gibiyim; kendimizin zayıf, başarısız, eksik ve iyi taraflarımızı bildiğimizde daha çabuk ilerleyebilir, kolay kararlar alabiliriz. Daha sonrasında değişme ve değişim istiyorsunuz. Yani bilgi, becerilerinizi arttırarak hayatınızı, yaşam seviyenizi değiştirmek istiyorsunuz. Bu adım için istemek ve adım atmak yeterli, kişisel gelişiminiz için çalışmaya, öğrenmeye başlayacaksınız.
Yunus Emre’den alıntı yapmadan olmayacak;
  • İlim ilim bilmektir
  • İlim kendin bilmektir
  • Sen kendini bilmezsin
  • Ya nice okumaktır.
Bu süreçte bizim için önemli olan unsurlardan bir tanesi de plan yapmaktır. Hangi yönde kendimizi geliştirmek istiyoruz. “Yabancı bir dil mi öğrenmek istiyoruz?” “Bir müzik aletinimi çalmak mı istiyoruz?” yada “Hızlı okumak ve hızlı anlamak mı istiyoruz?” Kısaca önce bunu bilmemiz gerekiyor. Arkasından istediğimiz yönde plan yapmaya başlamalıyız. Bu yol haritamızı not almaya başlayabiliriz. Başladığımız günü, çalışmalarımızı, eğitimlerimizi ve başarılarımızı.
Eğitim dedik. Evet kişisel gelişimde; kendimizi geliştirmede eğitim şart. Okumak, araştırmak ve seçtiğimiz dalda eğitim almak. Duyar gibiyim, biz çalışıyoruz yada okulumuz var vaktimiz yok dediğinizi. Ancak teknoloji o kadar ilerledi ki. Artık uzaktan eğitimler, seminerler, interaktif kurslar var. Yeter ki isteyelim gelişmeyi öğrenmeyi. İnternette baktığımız da Kişisel Gelişim Eğitimleri, Materyalleri göreceğiz. Yani uzaktan online eğitim. Biz  istediğimiz takdirde ulaşamayacağımız hiçbirşey yoktur.
Gelişim çok çalışmayı, şüphelerimizle ve korkularımızla mücadele etmeyi gerektirir. Kendimize olan saygımızı geliştirelim asla başkaları ne söyler diye düşünmeden hedeflerimize kilitlenelim. “Başkalarının gözleri, bizim hapishanemizdir; düşünceleri ise kafeslerimiz.”Virginia Woolf
Çocuklarımızın da; onlar oyun oynarken dahi kişilik gelişimine katkıda bulunduklarını unutmayalım. Tabii atlamamamız gereken husus; onlara oyuncak alırken beyinlerine, motor gelişimlerine katkıda bulunacak oyuncaklar seçelim. İlgi alanlarını keşfetmeye çalışalım. Hevestir geçer demeyelim. Onlar bugünün çocukları yarının yetişkinleri unutmayalım.
Özetlersek; Kişisel Gelişim kendi mevkiinden, statüsünden, hayat yol haritasından memnun olmayan, kendini geliştirmek, değiştirmek, ilerlemek isteyen herkes öncelikle; karar verecek, plan yapacak ve okuyacak, araştıracak gerekirse eğitim alacak.
“Hiç kimse geri dönüp her şeye yeniden başlayamaz ama herkes bugün başlayıp yeni bir son yaratabilir.” Maria Robinson
Yazar: Su EREM

Hikayenizi Değiştirin

“Eğer insanlar gerçekten kim olduklarına bağlı olsalardı, o zaman hiçbir şeye ihtiyaçları olmazdı. Övünmeye ihtiyaçları olmazdı. Böyle bir...