2 Ekim 2018 Salı

İLİŞKİ ŞEKLİMİZ KARAKTERİMİZDİR

Yaşamdaki beslenme ve barınma ihtiyacından sonraki en temel duygu sevmek sevilmek ve paylaşmak duygusudur. Doğada tüm canlıların en temel gereksinimlerinden biri sevgi ihtiyacını  tatmin etmek, kendine uygun eşi bulmak, çoğalmak ve paylaşmak duygusudur. İstediğiniz kadar maddiyatınız olsun, istediğiniz zaman seyahate çıkın, istediğiniz kadar alışveriş yapın, istediğiniz kadar kendinize hobi geliştirin eğer tüm bunları konuşacağınız, sohbet edip birlikte yiyeceğiniz, gezeceğiniz ve paylaşacağınız kimse yoksa nafiledir.
Doğru ilişkiler, bizlerin en büyük kazanımları ve güçleridir. Ne kadar sağlıklı ve karşılıklı konuşulabilir, kadar keyif alınır ve anlaşılır ilişkiler kurabilirsek o kadar net, tatminkar ve duygusal olarak da beslenen bir yapıya sahip oluruz.
Çiftler arasındaki en büyük sorunların başında farklı dillerin kullanılması geliyor. Tabi ki her insan farklı, farklı karakter yapıları ve farklı dünya görüşleri var. Ancak kişileri bir araya getiren ve bir arada tutan şeylerin neler olduğu çok önemlidir. Çiftlerin ortak kullanacağı bir iletişim dilinin olması gerektiği gibi, kişinin çevresiyle de oluşturacağı belli bir dilinin olmasında yarar vardır. Birçok ayrılık aşamasına gelen ilişkilerde kişilere nasıl iletişim kurulacağını gösterdiğimizde, birbirleriyle nasıl konuşması ve tartışması gerektiğini anlattığımızda, birbirlerini yeniden keşfetmeleri ve tanımalarına olanak sağladığımızda ilişkilerin kurtulduğuna ve yeniden filizlenip yeşerdiğine tanık oluyoruz. Özünde, kişilerin doğru iletişim dillerini bulamamaları, bulsalar bile uygulama yanlışlıkları, genellemeler, hep aynı tarzların denenmesi ama farklı sonuçların beklenmesi gibi birçok konu yer alıyor. Tüm bunları ortaya koyup, iletişimin de öğrenilmesi, emek verilmesi ve yönetilmesi gerektiğini anlattığımızda hep beraber istenilen sonuca ve başarıya ulaşmak mümkün oluyor.
İletişim sorunu sadece çiftler arasında değil, yaşamın tüm katmalarında mevcut. Toplum olarak iletişim özürlüyüz malesef. Farkında olarak veya farkında olmayarak en üstten en alta kadar iletişimde onlarca hatalar yapıyoruz. İşin güzel tarafı ise kişilere bunları anlatıp, doğruları öğrettiğimizde alınan başarı hem çok yüksek oluyor hem de kalıcı olarak hayatlarına yansıyor.
Benim bu konularda en sık duyduğum cümleler, keşke evlenmeden önce bu bilgilere sahip olsaydım, keşke üniversite tercihlerimden önce bunları öğrenseydim, neden okullarda bizlere bunlar öğretilmiyor?, aslında şimdi eşimle aramadaki sorunların nereden kaynaklandığını daha iyi anlıyorum vb.
Kişilerin bunları telaffuz etmelerine neden olan şey; hem eğitimlerde hem de bireysel NLP ve Koçluk seanslarında kendi yaşamına, isteklerine ve hayatına dair gerçekleri fark etmeleri, kendi ve etrafındaki insanların yapılarını daha iyi anlamaya başlamaları, değişimi kucaklama istekleri ve en önemlisi de yaşamdaki tercihlerini neden ve nasıl yaptıklarını görmüş olmalarından kaynaklanıyor.
İlişkilerinize zaman ve emek harcamak gerekiyor. İlişkinin bir iş gibi yönetilmesi gerekiyor. Sağlıklı, tatminkar ve keyifli ilişkiler için, kişinin hem kendini tanıması hem ilişkide olduğu kişileri tanımaya çalışması, net ve açık olması gerekiyor. Yanlış ilişkilerden kaçınmak, iletişim kazalarına maruz kalmamak, doğru ve keşkesiz! ilişkiler kurmak için  “ kişisel keşif yolculuğuna” devam etmek gerekiyor.
Sevgilerimle.
Yazan: Nurşen Kaya

Hikayenizi Değiştirin

“Eğer insanlar gerçekten kim olduklarına bağlı olsalardı, o zaman hiçbir şeye ihtiyaçları olmazdı. Övünmeye ihtiyaçları olmazdı. Böyle bir...